billboard 04

Održana 12. Pušćanska salamijada i špekijada

salamijada2018 1U Pušći je 27. travnja 2018. održana 12. Pušćanska salamijada i špekijada pod pokroviteljstvom i u organizaciji općine Pušća, a u suorganizaciji Udruge proizvođača autohtonih salama „Pušćanska salama“, Veterinarske stanice Zaprešić i HPŠSS.

Stručna ocjenjivačka komisija ove godine probala je i ocijenila ukupno 57 uzoraka salama i špekova.

U kategoriji proizvođača hobista ove godine je prijavljeno 32 uzoraka salama i 25 uzoraka špeka.

Najsjanije priznanje – šampionsku plaketu Zlatna pušnica 2018. u kategoriji domaće salame osvojio je Stjepan Horvat iz Dubrave Pušćanske s prosjekom od 98,00 bodova. Najviše bodova u kategoriji domaćeg špeka, 96,80 a time i šampionsku plaketu, osvojio je Zvonko Lepesić iz Bobovca Rozganskog.

Salama je proizvod načinjen od probranih, kvalitetnih dijelova svinjskog mesa, uz mogućnost dodavanja manjih količina divljači, goveđeg ili konjskog mesa. Preporučeni udio masnog tkiva je 10-15 %. Od dodataka dozvoljeni su sol, papar i manje količine češnjaka.

salamijada2018 2

salamijada2018 3Istovremeno je u organizaciji Udruge vinogradara, vinara i podrumara zaprešićkog kraja „Trilikum“ održana i 17. Vinologija zaprešićkog kraja. Ocjenjivanje vina održano je u Hruševcu Kupljenskom, a prijavljeno je 38 uzorka.

Najbolje ocijenjeno vino - šampion 2018. godine je muškat žuti OPG-a Kelemen iz Hruševca Kupljenskog.

Uz besplatnu degustaciju i zabavni program, u kvalitetu salama i vina mogli su se osvjedočiti i svi prisutni gosti.

Manuel Čičko, stručni savjetnik / Izvor: www.savjetodavna.hr

pusca.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. saznajte više...