billboard 04

KURIJA RAUCH U GORNJOJ PUŠĆI – INFO O STATUSU I STANJU

stanje 2019 3Već niz godina apeliramo na Državni ured za upravljanje imovinom da omogući Općini pravo vlasništva nad kurijom Rauch, kako bi mogli adekvatno zbrinuti stanara kurije za kojeg stalno brinemo i konačno mu u starosti omogućiti dostojno mjesto za život, koje sigurno nije kontejner.

Kako smo proteklih dana svjedočili ishitrenom iznošenju neistina i nelogičnosti, dužni smo se obratiti vama, našim sumještankama i sumještanima te prikazati situaciju onakvom kakva doista jest.
Još od 1995. godine vodi se postupak kojim se želi da Općina Pušća dobije u vlasništvo kuriju Rauch, koja je u stopostotnom vlasništvu Republike Hrvatske. Još od vremena dok je kurija bila u daleko boljem stanju, trudimo se da Općina dobije vlasništvo. Prije 15-ak godina u Kuriji su boravili Romi, koji su odselili te smo smatrali da će Država biti fleksibilna i da će nam dozvoliti da se možemo upisati kao vlasnici. No, bez obzira na stalni trud i zalaganje, još smo uvijek na istom mjestu na kojem smo bili 1995. godine.

Fondovi Europske Unije
Želja nam je vrijedan i povijesno značajan prostor spasiti od propadanja te smo poduzeli brojne korake da do toga ne dođe. Najprije smo zvali Konzervatorski odjel Ministarstva kulture, čija izvješća imamo, a napravljeni su arhitektonski snimci postojećeg stanja 2011. godine, dok su 2012. godine napravljena izvješća nastala konzervatorsko-restauratorskim istraživanjima, a sve je rađeno uz suglasnost jer za svaki postupak koji se želi provesti na kuriji, moramo dobiti rješenje i odobrenje Kozervatorskog odjela pri Ministarstvu kulture. Željeli smo prijaviti projekte vezane uz Kuriju na fondove Europske Unije, no, ne možemo, jer na žalost, nismo vlasnici. Imamo planove vezane i uz obnovu, turizam, investiranja, no, zbog činjenice da su nam „vezane ruke“, imamo prostor koji se odaje prošlosti i propada.

 

Stalne nadopune dokumenata
stanje 2019 4Već punih 26 godina odbija se zahtjev Općine, traže se razni dokumenti, papiri, dopune, jer se zakoni često mijenjaju. Kurija je u derutnom stanju, nastaje nenadoknadiva šteta, a sam prostor je od prijeteće potencijalne opasnosti nastanka neimovinske štete osobama koje koriste predmetnu nekretninu u svrhu stanovanja. O toj smo problematici nebrojeno puta pisali državnim tijelima, no, nismo naišli na pozitivno rješenje problema. Naš prvotni plan je bio da kurija postane hospicij, pa je Država prije tri godine tražila i projekt kojim bi mogli vidjeti zašto istu treba dati u Općinsko vlasništvo. Tada smo na sjednici Vijeća tražili vijećnike da nam pomognu i predlože kvalitetno rješenje, provjere koje bi bile potrebe. Vijećnici su odbili prijedlog hospicija jer je zgrada poprilično derutna, a predložili da se napravi hostel s kulturnim sadržajima, s obzirom na činjenicu da se radi o velikom prostoru. Izrađeno je Idejno rješenje obnove i revitalizacije kurije od strane društva Sćitaroci, koje obuhvaća hotelski ili hostelski smještaj, ugostiteljski sadržaj, izložbeno galerijski prostor, prostor poljodjelskog gospodarstva, kao i dodatne sadržaje u vidu fitnessa i welnessa. Napominjemo kako je za to rješenje Općina izdvojila oko 38 tisuća kuna. Isto smo dostavili, no i ono je odbijeno od strane Državnog ureda za upravljanje Državnom imovinom s postavljenim pitanjem o realizaciji hospicija, koji je prijavljen kada nije bila potrebna izrada elaborata.


Imamo papirologiju visoku preko pola metra kada bi naslagali registratore jedan na drugi, prepune zamolbi, rješenja i odbijenica. Nikolina Vrekalo, referentica u Konzervatorskom odjelu, koja je zadužena za spomenike koji su pod posebnom zaštitom, zatim Viki Jakaša, Biserka Dumbović, pročelnik Petrinec s kojim stalno kontaktiramo, dali su pozitivno mišljenje da se kurija može dati u vlasništvo Općine, ali Država stalno traži nešto. Slali smo dopise i problematiku i Hrvatskom Saboru, Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstvu kulture, Uredu Vlade Republike Hrvatske, Gradu Zagrebu, ali nikada nismo dobili odgovor na postavljena pitanja.

Sumještanin u Kuriji
stanje 2019 5Godinama u kuriji živi naš sumještanin koji ne želi iseliti, a s kojim smo u kontaktu. Odmah nakon potresa, otišli smo provjeriti je li sve u redu i je li gospodin dobro. Rekao nam je da je sve u redu, iako je u zadnje vrijeme podosta bolestan.


Pomogli smo mu da dobije 920 kuna socijalne pomoći te mu svaki mjesec dajemo paket namirnica koje su neophodne za život i dostatne za cijeli mjesec. Na žalost, nikada nije stekao nikakva prava od strane Države, a odbio je da mu Crveni Križ dostavlja topli obrok jer kaže da želi kuhati sam. Također, odbija i bilo kakvu pomoć, što se tiče patronaže, a za sve navedeno imamo potpisanu odbijenicu. Pomogli smo nekolicini mještana koji su bili u lošoj situaciji, pomažemo i njemu i svakome kome je pomoć potrebna. Dajemo mu svake godine naknadu za ogrijev, novčani dar za Božić i Uskrs, pomažemo mu što god od nas zatraži. U zadnje vrijeme smo pojačali brigu, obilazimo ga svaki drugi dan, dostavili smo mu deke i ostalu posteljinu, odjeću i obuću, tople jakne. Zahvalio nam se na tome i rekao kako mu netko želi dovesti kontejner, no da on ne želi napustiti Kuriju.


No, moramo naglasiti kako gospodin ima i sina i kćer. Sin mu živi u Njemačkoj, a kćer u Zagrebu. Na Facebook stranicu Općine, bez da se predstavila, poslala je poruku kako je bio potres, a da se u kuriji nalazi stanar i je li netko išao pogledati što se događa. Odgovorili smo pitanjem da se predstavi i dostavi kontakt kako bi znali s kime razgovaramo. Nazvali smo je te tom prilikom saznali da je ona kćer stanara te je informirali kako poduzimamo sve što se tiče kurije i da vodimo brigu o njezinom ocu, bez obzira što su temeljem Zakona o obitelji djeca dužna voditi brigu o roditeljima.


Screenshot 4Općina je, bez obzira na činjenicu da je kurija u vlasništvu države, odmah po potresu otišla i pregledala kuriju, te uočila nova oštećenja uz ona nastala već odavno uslijed sustavnog propadanja te zatražila pregled statičara.


Kao što se vidi iz navedenog da već niz godina apeliramo na Državni ured za upravljanje imovinom da omogući Općini pravo vlasništva nad kurijom Rauch, kako bi mogli adekvatno zbrinuti stanara kurije i omogućiti mu u starosti dostojno mjesto za život, koje sigurno nije kontejner, ali i zaustaviti propadanje povijesne baštine koju je obitelj Rauch ostavila cijelom kraju te na poslijetku, napraviti sigurno i novo mjesto okupljanja svih mještanki i mještana, kao i dobronamjernih turista.

Anđela Cirkveni, načelnica općine Pušća

 

pdfPRILOG / VLASNIČKI LIST / DOPIS / STANJE

 

 

 

 

 

digitalna pristupacnost2

logo popis stanovnistva

prava novorodeno dijete

pum2021 naslovnica

film pusca link

baner biciklisticko pjesacka staza 1

informativna ploca 7.2.2 opcina pusca 1

eu info zgbz

zapresic doo logo

baner ucenjem do posla 1

lag sava jpgpusca in 2

covid 19

os pusca predstavljanje projekta

pusca.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. saznajte više...