billboard 04

Uvodna riječ načelnice

andjela cirkveni 2017 smanjenaPoštovane sugrađanke i sugrađani Pušće

2013. godine obilježili smo 20. obljetnicu osnutka Općine Pušća.

Dvadeset godina je više od punoljetnosti u jednom ljudskom životu, ali puno za razvoj jedne male zajednice u kojoj smo nekada živjeli. Zato, danas s ponosom možemo pokazati sve što smo izgradili, obnovili i revitalizirali. Razvili smo našu zajednicu u općinu poželjnu za život.

 

Za takav napredak i razvoj najvažnije su bile osnovne smjernice, odgovornost za sve projekte i ispunjavanje vizija razvoja. Osnovne smjernice razvoja od samog osnutka općine, bile su i ostale do danas: osiguranje kvalitete života stanovnika koje je temeljeno prvenstveno na razvoju društvene i komunalne infrastrukture, te sukladno tome, razvoju društvenih, športskih i kulturnih događanja. U protekla dva desetljeća, u skladu s definiranim razvojnim smjernicama, radilo se na velikim, kapitalnim i ne manje važnim, manjim projektima. Izgrađena je nova Osnovna škola, ambulanta primarne zaštite, renovirana stara zgrada Općine i adaptacijom joj vraćen prvobitan izgled. Nadalje, preuređena je stara škola za potrebe dječjeg vrtića i jaslica, kapaciteta 120 djece, po najvišim energetskim principima i standardima Europske unije. Na taj način, osiguran je osnovni uvjeti za razvoj boljeg života stanovnicima u našoj maloj zajednici.

Značajnim ulaganjima stvarana je mreža komunalne infrastrukture: izgrađen plinovod za područje cijele općine, postavljeno 18 trafostanica, obnovljen vodovod, rekonstruirano i asfaltirano više od 25 kilometara cesta, rekonstruirani i izrađeni mostovi, izgrađeno 7,5 kilometara magistralnog kanalizacijskog voda, postavljena autobusna stajališta, rekonstruirana i postavljena javna rasvjeta po ekološkim standardima, nabavljeno novo navalno vozilo za potrebe naših vatrogasaca, uređena i proširena groblja, izgrađene mrtvačnice u Pušći i Mariji Magdaleni, uređen prostor i uvena THT centrala za potrebe ADSL internetske mreže koja pokriva 91 % Općine, sufinancirana obnova krovišta crkve sv. Jurja. U iznimno teškom vremenu recesije i gospodarske krize, od 2009. godine do danas, jasnom, preciznom i realnom strategijom upravljanja proračunskim sredstvima, nastaviljena je realizacija započetih projekata. Mnogi su završeni, novi započeti, a Općina i građani Pušće nisu kreditno opterećeni.

Više od 40% proračunskih sredstava usmjereno je na brigu o djeci, mladima, umirovljenicima i potrebitima. Dok su drugi smanjivali prava, plaće i poticaje, mi smo nastavili sa subvencijama. I dalje su nesmanjeno isplaćivane stipendije, predškolskoj djeci i učenicima poboljšan je standard, a svim Udrugama nisu smanjena sredstva za redovan rad i djelovanje. Povećane su subvencije za prijevoz đacima, studentima, umirovljenicima i socijalno ugroženima. U vrijeme stagnacije, apatije i krize u cijeloj Hrvatskoj, uzdigli smo našu općinu na razinu na kojoj bi nam pozavidjele mnogo veće i razvijenije sredine. Uspjesi koje postižemo i u ovim gospodarski teškim vremenima pokazatelj su, kako za Hrvatske pojmove, mala lokalna uprava može imati uspješno i ljudsko lice. Surađivanjem sa svima, dokaz je, da se može napraviti velik i dobar posao.

Na žalost, neki naši sugrađani, danas govore da devastiramo našu općinu i da ju vodimo u propast.

Ali, na sreću ima i onih, stručnih i objektivnih koji misle drugačije.

Zahvaljujući brzom i kvalitetnom razvoju, naša općina Pušća nije na popisu onih, koje hrvatska Vlada misli zbog racionalizacije, ukinuti. Zbog savjesnog i odgovornog poštivanja svih Zakona i Propisa i racionalnog ulaganja i upravljanja našom Općinom u posljednjih dvanaest godina, rangirani smo u visoku 4. kategoriju općina i gradova u Republici Hrvatskoj prema stupnju razvijenosti. Tako se naša draga Pušća našla u društvu Pule, Osijeka, Raba, Brdovca, Trogira, Šolte, Zaboka, Zadra, Zaprešića……

Naš rad i uspjehe prepoznali su i stručnjaci iz inozemstva. Najveće priznanje i pohvalu za svoj rad dobili smo upravo od njih. Forbesov institut za istraživanje kvalitete života stanovništva u 2012. godini izabrao je najbolje i najperspektivnije od svih gradova i općina u Hrvatskoj. Općina Pušća je, prema strogim kriterijima Forbesovog Instituta, za dobar i kvalitetan život stanovnika zauzela 26. mjesto od 100 najboljih!

Anđela Cirkveni,
načelnica Općine Pušća

pusca.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. saznajte više...